- Πλόβντιβ
- (Φιλιππούπολη). Πόλη της νοτιοκεντρικής Βουλγαρίας, πρωτεύουσα του ομώνυμου διαμερίσματος (13.628 τ. χλμ.). Βρίσκεται επί του ποταμού Έβρου (Μαρίτσα), στην εκτεταμένη λεκάνη που ανοίγεται μεταξύ του αυχένα του Αίμου στα Β και των παραφυάδων της Ροδόπης στα Ν.
Η Π., από δημογραφική και οικονομική άποψη, είναι η δεύτερη της Βουλγαρίας μετά την πρωτεύουσα και σημαντική αγορά μιας εκτεταμένης περιοχής που παράγει προπάντων καπνό, κηπευτικά, στάρι, ρύζι, ζαχαρότευτλα, φρούτα και έχει αναπτυγμένη κτηνοτροφία βοοειδών και προβατοειδών. Είναι επίσης σημαντικό βιομηχανικό (είδη διατροφής, υφαντουργίας, χημικά προϊόντα, μεταλλομηχανουργία, επεξεργασία καπνών) και πνευματικό κέντρο, με πανεπιστήμιο, ανώτατες εμπορικές, βιομηχανικές, παιδαγωγικές σχολές, μουσεία, θέατρα και βιβλιοθήκες. Από το παρελθόν διατηρεί διάφορα μνημεία, όπως τα τείχη, τους πολυάριθμους ναούς και τα τζαμιά.
Η πόλη ιδρύθηκε από Έλληνες και οφείλει το όνομά της στον Φίλιππο B΄ της Μακεδονίας. Αργότερα περιήλθε στους Θράκες και επί Ρωμαίων ήταν πρωτεύουσα της επαρχίας της Θράκης. Κατά τους μεσαιωνικούς χρόνους υπέστη πολλές καταστροφές από βαρβαρικές επιδρομές. Ως πόλη του Βυζαντίου ήταν αξιόλογη. Αργότερα περιήλθε στους Βουλγάρους, την ξαναπήραν οι Βυζαντινοί και μετά περιήλθε στους Τούρκους. Το 1878 έγινε πρωτεύουσα της αυτόνομης τότε τουρκικής επαρχίας της Ανατολικής Ρωμυλίας και το 1885 την πήραν οι Βούλγαροι. Το σημερινό όνομα τής δόθηκε επίσημα μετά τον A΄ Παγκόσμιο πόλεμο. Στην πόλη υπήρχε παλαιότερα ακμαία ελληνική κοινότητα με αξιόλογη οικονομική και πνευματική ζωή.
Ένα γραφικό τμήμα της παλιάς Πλοβντιβ, με τα χαρακτηριστικά ζωγραφισμένα σπίτια που διατηρούνται ως σήμερα. Η βουλγάρικη αυτή πόλη στα ελληνικά λέγεται Φιλιππούπολη.
Dictionary of Greek. 2013.